2016 metų Rio de Ženeiro Olimpiada

Olimpiada RioPietų Amerika pirmą kartą sulauks Olimpinės ugnies savo žemyne. Neatsitiktinai šią garbę pelnė Brazilija.

Jai ši svarbi užduotis Olimpiada buvo patikėta prieš keletą metų, kai Brazilija rodė įspūdingus ekonominius rodiklius. Tada 2009-siais buvo nugalėti tokie konkurentai kaip Tokijas, Čikaga ir Madridas. Dabar situacija pasikeitė, tačiau Olimpinėms žaidynėms ruošiamasi kaip niekad aktyviai.

Rio de Ženeiras – puiki vieta surengti tokio lygio sporto renginį. Čia stovi vienas garsiausių ir didžiausių pasaulyje stadionų – Maracana, kuris sutraukia dešimtis tūkstančių žiūrovų per futbolo rungtynes. Tikėtina, kad jis pasitarnaus ir atidarymo bei uždarymo ceremonijoms. Sporto renginiai vyks dar keliuose miestuose – San Paule, Belo Horizonte (kurortinis miestas), Salvadore, Brazilijoje (sostinėje) ir Manaus.

Lietuva planuoja siųsti vieną iš gausiausių delegacijų. Olimpinis komitetas yra sudaręs per 100 sportininkų sąrašą, kurie turi galimybes patekti į šį sporto renginį. Ne visi dar turi kelialapius – dėl jų įnirtingai kovoja savų federacijų rengiamose varžybose. Olimpiada vyksta kas keturi metai ir tai didelės žaidynės.

Reiktų paminėti, kad olimpiadoje tikimasi pamatyti bent vieną iš dviejų badmintonininkų, į žaidynes ruošiasi net 8 irkluotojai. Iš jų, beje, tikimasi medalių, nes iki šiol irkluotojai yra parodę puikią formą pasaulio čempionatuose ir praeitose olimpinėse žaidynėse.

Boksininkų turėsime gana nedaug – šiuo metu kandidatai yra 6. Gana gausi bus dviratininkų delegacija. Vien kandidatų yra 14. Starto laukia su nerimu ir imtynininkai (7 kandidatai), kurie olimpinėse yra pademonstravę puikių rezultatų.

Gausiausias kandidatų būrys – lengvosios atletikos. Net 26 kandidatai, iš kurių nemažai bėgikų. Į olimpines tikisi patekti ir pora disko metikų. Jiems daugkartinis Olimpinis čempionas Virgilijus Alekna yra užkėlęs labai aukštą kortelę, nors federacija spausti disko metikų dar nežada – viskas dar priešakyje.

Įdomu tai, kad plaukikų komandą sudaro 5 vyrai ir viena moteris – Rūta Meilutytė. Iš Rūtos bus reikalaujama medalių, tad dabar lieka tik linkėti jai sėkmės treniruotėse ir vietiniuose turnyruose.

Iš retesnių sporto šakų tikimasi, kad dalyvaus paplūdimio tinklinio komanda, stalo tenisininkas, šauliai, taip pat daug vilčių dedama ir į tenisą, kur kelialapio vis dar atkakliai siekia pirmoji Lietuvos raketė Ričardas Berankis.

Daugiausia vilčių siejama su mūsų vyrų krepšinio rinktine, kuri kelialapius į 2016 Rio Olimpines žaidynes pelnė antrą kartą iš eilės tapusi Europos vicečempione. Nusimato rimtos rungtynės tiek pasiruošimo etapu, tiek pačioje Olimpiadoje, kur nėra silpnų komandų.

Įdomu tai, kad į Olimpines žaidynes po daugybės metų pertraukos grįžta golfas ir regbis (7×7). Rio žaidynes transliuos LRT, todėl daugelį svarbiausių rungtynių matysime Lietuvoje tiesiogiai. Rugpjūčio 5-21 dienomis bus labai įdomu stebėti patį svarbiausią pasaulyje sporto renginį, kuriame dalyvaus nemažai lietuvių.


SATELITAS.LT - Nemokamas straipsnių talpinimas